SINGLE-FAMILY RESIDENTIAL

SHIP CANAL FLOATING HOME

This two-story floating home got a complete interior and exterior update, while remaining within the original footprint. The refreshed space was designed to be more open, full of natural washes of light and connected to the water and surrounding views while giving the owners a modern, custom-designed space that better fits their lifestyle.

When you open the front door, you are centered on a framed view out to the water before fully entering the house, which immediately sets the tone for connection to the water. In contrast to the new black siding on the exterior, the interior is all light and bright, with whitewashed oak floors, white oak cabinetry, and white walls.

To really open the space up, some square footage was traded to for volume and light in the living room. The new design creates a dramatic double height living area which is completely washed in sunlight all day long. The kitchen, living room, and dining spaces are all one big open space for flexibility in gathering while keeping everything connected. The living room and dining area each have a large folding door out to the float, so they can transform the space into an "outdoor" living and dining feel, right at the water’s edge. The kitchen area is divided from the dining by a large island and instead of a backsplash at the sink, a window offers additional views out towards the water. A breakfast nook with custom circular seating and twin built-ins adds the finishing touches. Off the kitchen is a tv room/ den that also opens out to a side deck and the water, and can be closed off from the kitchen with an oversized steel and opaque glass sliding door.

The stair on the left from the entry features a custom metal railing detail and stacked windows facing south. Cabinets were designed to perfectly fit under the staircase and wrap around to create an entry space perfect for dropping mail and keys, while stowing away items for easy access while keeping the area beautifully clear of clutter.

At the top of the stairs is a guest suite, with our favorite spot in the house - a wood clad day bed with a water view, a skylight that washes the wood with light and a tucked away built-in bookshelf. The modest guest bath with shower and built-in shelving was designed in all white to maximize the light from the widow, except for the dark blue floor tile with stripe detailing that acts as a nod to the striping of light coming through the window and hitting the floor. The guest suite can become a private space by sliding the oversized wooden doors across the large opening.

The primary bedroom is wrapped with views out towards the water on three sides, with the main view from the bed looking right out at Gasworks Park in the distance. The custom built-in bed was designed to sit centered right on the big view window. In addition to a spot for small desk, there is an ensuite walk-in closet and primary bath. The bath has a soaker tub with window views out to water, large center skylight, double-vanity, and an oversized shower with a custom cut tile pattern for a space that feels both minimal and yet luxurious. A deck on the second floor that can be accessed from the end of the hall or from the primary bedroom.

Location

Seattle, Washington

DATE OF COMPLETION

2022

CONTRACTOR

STRUCTURAL ENGINEER

PHOTOGRAPHER

Atelier Drome

COMMERCIAL PROJECTS

HOSPITALITY PROJECTS

MULTI-FAMILY PROJECTS

RESIDENTIAL PROJECTS

STAY UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS

SIGN UP TO OUR NEWSLETTER