SINGLE-FAMILY RESIDENTIAL

GATEWOOD HOME

Located in West Seattle, this 4-bed, 4 bath residence underwent a complete interior and exterior remodel including the addition of a second story and expanding the footprint both in the front and rear of the home. The first floor was lifted to enhance the view and the second floor was pushed out beyond the main level to create a covered deck. Windows have been placed strategically throughout the home, especially at the landings at both stairwells that offer nice views and to create light-filled spaces.

The main floor was also extended out the back, past the basement wall to extend the kitchen and add a living room. In the front, the dining room and office were bumped out, creating a very open and flexible floorplan where the entire family can hang out together. A large walk-in coat closet keeps the front area tidy, and a bold powder room sits at the end of a window-lit hall. House extends over back deck to create a covered space with built-in ceiling heaters. The large 12’ sliding French doors off the living room create an indoor – outdoor feel.

The upstairs features a primary suite, two children’s bedrooms, a full bathroom and a laundry room. A decorative tray ceiling in the bedroom and adds a touch of personality while the covered deck boasts a water view that can be enjoyed year-round. The primary bath has a double vanity, large spa-like walk-in shower with a custom niche for products and a makeup area with its own wallpaper.

The basement ceiling was raised to create a more open-light-filled basement with a guest room, bathroom, rec room, kids study area and extra storage. There are a lot of fun opportunities within this family home that are great for children. There is a secret connector tunnel in between the two kid’s bedrooms, a crawl area under the basement stairs to fill with pillows that is great for reading, and a secret room with window-like access that utilizes the space under the front deck is ideal for a playroom that also keeps toys tucked away.

The exterior was pushed and pulled for both extra space and exterior interest. There are moments in the siding where the details change to break up the otherwise large rectangular space and add visual interest. A standalone garage was added in the back.

Location

West Seattle, Washington

DATE OF COMPLETION

2015

CONTRACTOR

STS Construction

PHOTOGRAPHER

Atelier Drome

STAY UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS

SIGN UP TO OUR NEWSLETTER